
Türk Eğitim Sen, “Türkiye’de Kadın Eğitim Çalışanı Olmak” temasıyla, 28 Ocak-18 Şubat 2025 tarihleri arasında 1.535 kadın eğitim çalışanı ile anket çalışması yaptı.
Türk Eğitim Sen Nevşehir Şube başkanı Tayfur Urgenç gerçekleştirilen anketin sonuçlarını paylaştı.
ARTAN ENFLASYON KADIN EĞİTİMCİLERİ DE VURDU.
Türk Eğitim Sen’in internet sitesi ve 7 ayrı öğretmen ve memur sitesi üzerinden gerçekleştirilen anketimizde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde anlamlı sonuçlar ortaya çıktı.
Mesleki sorunlar
Katılımcı kadın çalışanların %21.2’si tekrar meslek seçecek olsa eğitim çalışanı olmayı istemediğini belirtiyor.
Yönetime dair
Başka birime görevlendirme vb. şekilde tehdit edilen kadın çalışanlar var.
İş-yaşam dengesi
Kadın çalışanlar mesleki tükenmişlik yaşıyor.
Cinsiyet ayrımcılığı
Kadın çalışanlar cinsiyet ayrımcılığı yaşıyor.
Mobbinge maruz kalma
Katılımcılar, kadınların özel dönemlerinde yaşadığı fiziksel ve duygusal zorlukların tolere edildiği ve desteklendiği bir kurumda çalıştığını düşünmüyor.
Zaman zaman fiziksel, sözlü ve duygusal şiddete maruz kalıyorlar.
Demografik veriler
Ankete 1.535 kadın eğitim çalışanı katıldı. Katılımcıların %27,8’i 20-29 yıllık, %22,4’ü 15-19 yıllık, %21,4’ü ise 10-14 yıllık eğitim çalışanıdır. Katılımcıların %11,9’u 5-9 yıllık çalışan iken, 30 yıl üzerinde kıdemi olduğunu belirtenlerin oranı %8,7’dir. Katılımcıların %86,4’ünü öğretmenler ve üniversite öğretim elemanları oluşturmaktadır. Bunu %7,6 ile müdür yardımcısı, %2,7 ile müdür olarak görev yapanlar takip etmektedir. Katılımcıların istihdam durumlarına göre dağılımları incelendiğinde, %94,8’inin kadrolu, %3,5’inin sözleşmeli ve %1,8’inin ise ücretli olarak eğitim hizmet kolunda istihdam edildiği görülmektedir.
Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim Sen Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Toplumların değiştiğini, bu değişimi ortaya çıkaran toplumsal kurumlardan birin de eğitim kurumları olduğunu söyleyen Urgenç, “Eğitim kurumu gerek açık gerekse kapalı işlevleri ile Türkiye’yi yeni yüzyıla taşıyacak temel kurumlardan biridir. Eğitim kurumunda yer alan kadın çalışanlar bu işlevleri yerine getiren temel aktörlerdir. Bu bilinçle toplumsal eşitlik esasında haklarının korunması ve dezavantajlılık durumlarının sonlandırılması önem kazanmaktadır” dedi.
Eğitim çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi, ücretlerin artırılması ve psikolojik destek mekanizmalarının geliştirilmesinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Urgenç, cinsiyet eşitliği politikalarının eğitim kurumlarında daha etkin uygulanmasını da istedi. Urgenç ayrıca kadın yöneticilerin teşvik edilmesi ve kadın eğitimcilerin liderlik pozisyonlarına atanmasını destekleyen politikaların oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
Kadın eğitim çalışanlarının, ev işleri, çocuk bakımı ve mesleki sorumlulukları dengelemekte zorlandığına vurgu yapan Urgenç, “Esnek çalışma saatleri getirilmeli ve kreş olanakları artırılmalıdır. Kadın eğitim çalışanlarının iş yükünü azaltmaya yönelik çalışma saatleri düzenlenmelidir” dedi.
Eğitim kurumlarında eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemelerin işler hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Urgenç, “Avrupa ülkelerinde olduğu gibi okul güvenlik politikaları güçlendirilmeli, şiddet mağduru eğitim çalışanları için özel hukuki destek birimleri oluşturulmalıdır” diye konuştu. Urgenç ayrıca kadın eğitim çalışanlarına yönelik mobbing vakalarında cezaların artırılması, farkındalık eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve mobbingin hukuki olarak kabul edilmesi için gereken sürecin kısaltılmasını da istedi.
Ankette, kadın eğitim çalışanlarının, okul yöneticileriyle adil ve şeffaf olmayan yönetim anlayışı nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten Urgenç, bunun çözümünün eğitim yöneticilerinin liyakat esasına göre atanması olduğuna dikkat çekti.
Kadın eğitim çalışanlarının, enflasyon karşısında maaşlarının yetersiz kaldığını belirten Urgenç, “Eğitim çalışanı maaşlarının iyileştirilmesi ve sosyal hakların artırılması sağlanmalıdır. Öğretmen maaşları AB ülkeleriyle kıyaslanarak düzenlenmelidir. Kadın eğitim çalışanları için sosyal destekler artırılmalıdır. Meslek içi yan haklar (ücretsiz psikolojik destek, ücretsiz kreş vb.) genişletilmelidir.” dedi.
Nevşehir’de İlk İftar Coşkusu Yaşandı
Acıgöl Bağlıca Köyü’nde İftar Programı
Başkan Güneş’den Şube Başkanı Gündüzpolat ile Hasbihal
Tatlarin’de Öğrenci ve Öğretmenlerle Değerlendirme
Güneş “Herşey Karapınar İçin”
