
Anadolu’da 5 bin yıl öncesinin en önemli şarap üretim merkezlerinden biri olarak da bilinen Nevşehir ve bölgesinde, bağcılığın modern tarım yöntemlerinin de kullanılmasıyla teşvik edilmesi istendi.
Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çalışkaner, Nevşehir tarımın genellikle hububat ve patatesin yanı sıra üzümcülüğe dayandığını belirterek, halkının bir bölümünün geçimini topraktan sağladığı Nevşehir’de, son yıllarda üzüm üreticiliğinin gözde bir uğraş haline geldiğini söyledi.
Çalışkaner, tarihi M.Ö. 3000’li yıllarda Hititler dönemine uzanan Kapadokya bölgesinin yer altı yerleşimlerinde çeşitli galerilerinde yer alan üzüm çiğneme ve şarap elde etme birimlerinin önemli bir yer tuttuğunun gözlemlendiğini belirterek “Anadolu’da 5 bin yıl öncesine kadar şarapçılığın ana merkezlerinden biri haline gelen Nevşehir, yüzyıllar boyunca bu özelliğini hiç bozmadan Cumhuriyet dönemine kadar getirebilmiştir.
Üzüm kuraklığa da dayanıklı bir mahsul olduğu için çiftçilerimizde bu bakımdan üzüm yetiştirmeyi tercih etmektedir. İlk etapta ilkel yöntemlerle üretilen şaraplar yörede turizminde olağanüstü bir düzeyde gelişmesi ile birlikte önemli gelişmeler ortaya koymuştur.
Yörede şarapçılığın iç pazarın yanı sıra dış pazarda önemli bir ürün haline gelmesiyle şarapçılık önemli uğraşlardan biri haline geldi. Bağcılığın Anadolu’daki ana merkezlerinden biri olan Nevşehir’de, dışardan ürün getirmektense, Nevşehir’de geniş çaplı üzümcülüğün dolayısıyla bağcılığın mutlak surette teşvik edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Mülakata girmeye hak kazananlar belirlendi
Tatlarin’de Öğrenci ve Öğretmenlerle Değerlendirme
Güneş “Herşey Karapınar İçin”
Acıgöl’de Doğalgaz Hattı Çalışmaları Başladı
Karapınar’da 18 Mart Çanakkale Şehitleri için Anma Töreni