
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında, Nevşehir için belirlenen öncelikli yatırım konuları 31 Ocak 2026’da Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu çerçevede nitelikli kültür endüstrileri yatırımlarının desteklenmesinin de yer alması, Kapadokya’nın turizmde çeşitlilik ve turizmi 12 aya yayma hedefleri açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kapadokya Alanı Turizm Yatırımcıları Derneği (KAPYAD), bölgenin yalnızca konaklama odaklı değil; müzecilik, kültür altyapısı ve nitelikli kültür üretimi ile güçlenen bir destinasyon olması gerektiğini vurguluyor.
“Kapadokya müze potansiyelinin çok gerisinde”
KAPYAD’a göre Kapadokya, sahip olduğu arkeolojik, doğal ve kültürel mirasa rağmen müze sayısı ve çeşitliliği açısından potansiyelinin gerisinde. Bölgenin hikâyesini daha iyi anlatacak müze ve kültür mekânlarının artması, ziyaretçi deneyimini güçlendirirken sezon dışı dönemlerde de sürdürülebilir bir çekim yaratacak.
Bu ihtiyaç doğrultusunda KAPYAD, kurulduğu günden bu yana kültür yatırımlarının artması ve turizmin çeşitlenmesi için kamu kurumları ve paydaşlarla düzenli temaslarda bulunuyor; Kapadokya’nın ihtiyaçlarını ve potansiyelini ortaya koyan görüş, öneri ve sektör içgörülerini ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşıyor. Dernek, yeni teşvik adımının da müzecilik ve kültür altyapısı odağında nitelikli projeleri hızlandırmasını bekliyor.
Ömer Tosun: “Kapadokya, daha fazla müzeyi ve nitelikli kültür mekânını hak ediyor”
KAPYAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Tosun, Nevşehir’de öncelikli yatırım teşvik başlıkları içinde kültür endüstrilerinin yer almasının, Kapadokya’nın uzun süredir savundukları dönüşüm ihtiyacıyla örtüştüğünü belirterek şu değerlendirmede bulundu:
“Kapadokya, dünyada eşi az bulunan bir mirasa sahip. Buna rağmen bu mirası çağdaş müzecilik ve güçlü bir kültür altyapısı ile anlatmak için daha fazla yatırıma ihtiyaç var. Kapadokya, daha fazla müzeyi, ziyaret merkezini, sergi ve eğitim alanını hak ediyor. KAPYAD olarak kuruluşumuzdan bu yana turizmin çeşitlenmesi ve kültür yatırımlarının öncelikli yatırım teşvik alması için girişimler yürüttük; bu ihtiyacı her platformda gündeme taşıdık. Nitelikli kültür endüstrileri’ başlığının teşvik kapsamına alınması, doğru projelerle buluştuğunda turizmi 12 aya yayma hedefimize somut katkı sağlayacaktır. Bu sürecin hayata geçmesinde katkısı bulunan başta Nevşehir Valiliği olmak üzere, Ahiler Kalkınma Ajansı’na, Alan Başkanlığı’na, bölge milletvekillerimize ve emeği geçen tüm ilgili kamu kurumlarına teşekkür ediyoruz.”
Tosun ayrıca, kültür yatırımlarının katkısının yalnızca ziyaretçi sayısı üzerinden değil; yerel istihdam, içerik üretimi, eğitim, kültürel mirasın korunması ve deneyim kalitesi gibi ölçütlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini de vurguladı.
Spor Adamı ŞAKİR TOPOĞLU’nu Unutmayacağız
1
Vali Ali Fidan’ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı
69422 kez okundu
2
Sera ihtisas organize sanayi bölgesinde incelemelerde bulundular
36925 kez okundu
3
Başkan Arı, Bahçelievler Mahallesi’nde vatandaşlara üzüm ikram etti
9913 kez okundu
4
Nevşehir Belediyesi’nin Karla Mücadele Çalışmaları Sürüyor
7355 kez okundu
Başkan Güneş’den Şube Başkanı Gündüzpolat ile Hasbihal
Tatlarin’de Öğrenci ve Öğretmenlerle Değerlendirme
Güneş “Herşey Karapınar İçin”
Acıgöl’de Doğalgaz Hattı Çalışmaları Başladı