Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına (nisap) sahip ve yolcu olmayan Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir.
Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir, dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.
Kurban Alırken Dikkat Edilecek Hususlar;
Sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilebilmesi için, en az iki kameri yaşlarını bitirmeleri gerekir. Koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra kurban edilebilir. Ancak altı ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olursa kurban edilebilir.
Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle;
Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün,
Bir veya iki gözü kör,
Bir veya iki boynuzu kökünden kırık,
Dili kesik,
Kuyruğu kesik,
Kulakları kesik,
Memesi kesik,
Dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.
Kurban edilecek hayvanlar, eziyet edilmeden ve incitilmeden kesim yerine götürülmelidir. Kurban edilecek hayvan, kıbleye karşı yatırılıp ehil bir kimse tarafından kesilmeli, kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmeli,
hayvana acı çektirilmemeli ve kanının iyice akması sağlanmalı, bu arada çevre temizliği ve hijyen için gerekli tedbirler alınmalıdır. Daha çabuk ve daha hesaplı olsun diyerek ibadet ruhuna yakışmayan görüntülere yol açılmamalıdır. Mümkünse kişi kendisi de kurbanı kesilirken hazır bulunmalıdır. Kurban kesmeye başlamadan önce tekbir getirilmelidir.
Vekâletle Kurban:
İl Müftüsü Yakup Öztürk toplantıda; “Her yıl olduğu gibi bu yılda Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı vekâletle kurban kesim organizasyonları düzenleyerek hem yurt içinde hem de yurt dışında mağdur ve mazlum bölgelere cömert ve hayırsever milletimizin kurbanlarını ulaştırarak kardeşlik köprülerini sağlamlaştırmaktadır” dedi.
Öztürk; “Dolayısıyla kurbanlarını vekâletle kestirmek isteyen hayırsever din kardeşlerimiz gönül rahatlığıyla kurbanlarını Türkiye Diyanet Vakfına kestirebilirler.
Böylece Allah’a yaklaşma vesile olan kurbanlarımız, güzel ülkemizin mağdur ve mazlum aileler başta olmak üzere Afrika’dan Asya’ya, Uzak doğudan Güney Amerika’ya, adını bile duymadığımız nice ülkelerde daha önce hiç görmediğimiz ve tanımadığımız kardeşlerimize uzattığımız bir yardım eli kardeşlerimizle yakınlaşma vesilesi olacaktır.
Netice itibariyle kurbanlarımız, yoklukların, afetlerin yaşandığı coğrafyalara ulaşarak, fizikî mesafeleri aşarak, onların dertleriyle dertlenmek ve onlara bir umut ışığı olmaya çalışmaktır.
Hatta sadece din kardeşlerimize değil, “Yaratılanı sev, Yaratan’dan ötürü” anlayışının bir gereği olarak inancı, dili, rengi ve ırkı ne olursa olsun kimsesizlerin kimsesi olmak ve muhtaç olan herkese ulaşacak, böylece kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tuttuğu gibi bayram yapamayanları bayram sevincine ortak ederek sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunacaktır” dedi.
Diyanet Vakfı aracılığı ile vekâleten kurban kesmek isteyen vatandaşlar İl ve İlçe Müftülüklerine, cami görevlilerine ve doğrudan bankalara veya internet yoluyla müracaat edebilir.
Başkan Çekiç, çalışma alanlarını inceledi
Kuran Eğitim Merkezi’nde eğitim gören çocuklarla sohbet
Sadece Adı ile “Kara” olan Karapınar Yeşillendiriliyor..
Ulaşım ücretlerinin yarısını Belediye karşılayacak
Karapınar’da Eğitim ve Öğretime Tatlı Başlangıç